Вътрешен интериоирен ремонт. Съвети и стъпки за ремонт на Вашият дом

Най-често основен ремонт се планира при закупуване на ново жилище или отремонтиране на вече обзаведено. И в двата случаи се налага цялостно планиране и изготвяне на план за действие. Как да планирате точно последователността на ремонтни дейности зависи от тава какво искате да постигнете като краен резултат.

Ремонтът на къща или апартамент е дълъг и трудоемък процес, който изискава последователно планиране и изчисления на разходите, както за труд, така и за материали. Благодарение внимателното обмисляне и прецезиране на ремонтните дейности ще можем ефективно да извършим всеки строителен етап, което ще спомогне за контролирането на бюджета. Първо се започва с най-неотложните и най-мащабни работи и в края можем да оставим довършителните ремонтни дейности, които ще оформят дизайна на интериора и ще сложат край на ремонтните процеси. Организацията на ремонтните дейности винаги трябва да се извършва с повишено внимание, защото в не редки случаи се откриват и непредвидени ситуации.

Първото нещо, към което се приствъпва се изготвянето на план. Възможностите тук са сами да определите по какви начини и последователност ще протече ремонтът или да се обърнете към специалисти, които направят това за Вас. В повечето случаи майсторите, които сте наели за осъществяването на ремонтът ще Ви консултират как най-лесно да се осъществят ремонтните дейности. За целта е нужно да се направи цялостна оценка за текущото състояниет на жилището. По този начин най-лесно ще се определи какво ще е задължително за направа, какво може да бъде пропуснато и в крайна сметка ще даде яснота за бюджета. Колкото по-детайлна и прецизна е оценката, толкова по-лесно и организирано ще бъде извършен ремонтът.

На второ място е подбор на покупките. От строителните материали, които искате да вложите зависи и последователността на работа и начинът й на извършване. Едно от правилата при започваме основен ремонт на къща или апартамент след ново строителство е планирането на ВиК и Ел. инсталациите, а при стари жилища ако се налагат корекции – бутане на стените, подмяна на прозорците и вратите, подмяна на водопроводните и канализационни инсталации, подмяна на електрическата мрежа, зидане на преградни стени и др. Реализацията на водопреносните и електрическите инсталации изцяло завили от това какъв вид искате да добие Вашето жилище – разположението на кухнята, архитектурата на банята, разположението на ел. контакти, ел. ключове, осветителни тела, табло за бойлер, мястотот на пералното помщение и др. Този начален процес на корекции и оформянето на помещението ще положи основите за по-нататъшните ремонтни процедури.

След като вече имаме изгадени или отремонтирани електрически и водопреносни инсталации, нови стени чрез зидарии и отвори за врати или прозорци се пристъпва към израявняване на помещенията с мазилки, замазки или обшивки с гипсокартон, обръщане на ъгли и други. Този етап от ремонта ще сложи край на оформянето да геометрията и формата на помещенията и ще даде основата за стартирането на полагането на интериорното изграждане – настилки, стени и довършителни монтажи. В това число влизат – изграждането на банята, лепене на плочки, лепене на стенни облицовки, швакловане, боядисване, монтаж на интерирорни врати, лепене на первази и друг видове според индивдуалността на проекта.

Комплексен ремонт на жилища. Вътрешни и външни строителни ремонти

Ние Ви предоставяме комплексно решение за вътрешни и външни строителни ремонти за територията на гр. Пловдив и Пловдив област! Нашите строително-ремонтни майстори са опитни специалисти, извършващи всички видове вътрешни и външни ремонти до ключ. Всеки един от майсторите ни има опит и умения, трупани в продължение на години, отговарящи на изискванията на съвременното строителство.

При нужда от определени услуги по вътрешен интериорен ремонт или външен ремонт се свържете с нас, ние предлагаме всички видове строително-ремонтни услуги, които извършваме на територията на гр. Пловдив и близките населени места. На нас може да разчитате за адекватни консултации и предложения за изпълнението на Вашият ремонт.

Съвети и тънкости при основен ремонт и реноиране или интериорно изграждане след ново строителство от нулата

Все по-често се налага на всеки се налага плануването и извършването да дългоочакван основен ремонт на старо жилище или друг тип сгада или основен ремонт и вътрешно обзавеждане до ключ след ново строителство. Това са няколко много трудни етапа, които изискват на първо място определен бюджет и на второ отделяне на необходимото време за осъществяването му. Без необходимият бюджет и събрани средства е абсолютно невъзможно дори и да се помисли за подобно нещо, докато намирането на време все ще се случи. 

И така – имаме необходимия бюджет, имаме и времето, но какво следва оттук нататък?

Вътрешен дизайн и подбор на материалите според проекта за необходимия ремонт

Това е най-приятната и любима част за всеки ентусиаст, който е решил да започне дълго плануваният ремонт на мечтаното си жилище или за мечтаният обект, какъвто и да е той. Това е първият етап, където възможностите за дизайн на интериора или екстериора са на практика безкрайни, що се отнася до комбинациите на цветове, материали, форми, геометрия и т.н. Всеки дизайн е уникален и почти никога един и същи обект като визия не се повтаря, освен разбира се по-някаква причина да е планувано извърването на дубликат. Та нека да се върнем на първата стапка или етап от стартирането на един съществен или козметичен строителен ремонт, който в начален етап е свързан само с идеята и после с необходимият подробен план за реализацията му.

След като вече имаме представата как да изглежда нашият нов дом или магазин например се пристъпва към проучване и обикаляне на подходящите търговци за строителни и интериорни материали. При положение, че вече имаме идея и проект за крайният вид на дизайна то трябва да започнем със закупуването на строителните материали – основата от където започва всеки строителен ремонт. Ако не сте запознати с вида наматериалите, от които се нуждае всеки един строителен ремонт разбира се трябва да се оставите в ръцете на майстроите, които сте наели. В 90% от случаите именно майстроите ще управляват целият процес както с физически труд, така и с даване на съвети и насоки какво е небходимо като материали и каква да бъде последователността на ремонтните дейности.

Необходимите материали за строителен ремонт при ново строителство

В случаите, в които правим изграждане след ново строителство първото нещо, което ни трябват са материалите за ВиК и Ел инсталациите, материал за подови замазки, материали за мазилки, материали за система от гипсокартон ( KNAUF ), материали за зидане като тухли и лепила. Това са най-съществените материали, разбира се има и други, но основните са точно тези.

Изграждане на ВиК и електроинсталацията. Ел. инсталацията и ВиК инсталацията са двата основни структороопределящи и незаменими системи от всяко съвременно жилище или друг вид помещения за обитаване или за общо ползване. Винаги при основен ремонт на недвижим имот началният етап на всеки ремонтен процес започва именно от тях, защото останалите ремонтни процеси се правят след и върху тях. Тук много искаме да наблегнем от важността за правилното изграждане на тези инсталации, поради ред причини, като едни от най-важните са безопасността, ефективната и правилна работа на тези системи и не на последно място правилният, структуриран начин за изграждането им. Тук е мястото да отбележим, че винаги, абсолютно винаги е наложително да се търсят услугите на електротехници и вик специалисти с необходимият стаж и знания, защото пак повтаряме това са ктирични инсталации, заради които в бъдеще ще зависи безопасността и целостта на имотът Ви. Представете си, че ремонтът е приключил, вложени са огромни суми за материали и труд, жилището Ви е добило крайният вид, и недай си Боже – се открие теч или ел. инсталацията прави проблеми!!!! Това означава, че трябва да се направят определени корекции, което ще рече допълнителни разходи и главоболия.  

Мазилки, замазки, гипсокартон, зидарии. След като изграждането и монтажът на ел. и ВиК инсталациите е приключил и е направен необходимият им тест за правилна работа е ред на следващият процес от ремонтните дейности, това е мокрото строителство чрез редене и направа на зидарии, полагане на изравняващи или придаващи наклони подови замазки, изравняване чрез мазилки или чрез т.нар. сухо строителство чрез гипсокартонови конструкции, обръщане на прозорците и вратите ( изработване на ъгли ). Мокрото строителство е грубата част от всеки ремонт и се характеризира с обемисто влагане на материали и даване на основата върху която ще се редят довършителните процеси, които процеси от своя страна вече придават завършеният вид на Вашето жилище – редене на подови и стенни облицовки, шпакловането и боята, монтажните дейности и т.н. На практика мокрото строителство е невидима здрава основа, един не лек етап, който трябва да се осъществи на всяка цена.В не малки случаи извърването на мокрото строителство се съчетава с монтаж на сифони, допълнителни тръбопроводи, елементи от ел. инсталацията, изолиращи материали като фибрам, стриропор и др., подово отопление и други вече в зависимост от нуждите и предпочитанията. Най-често, почти във всички случаи за мокро строителство се използват, тухли и лепила за зидариите ( мини строителство), бетонови смеси за под, вароциметнови или циментогипсови смеси за мазилките, теракол, а за сухо строителство метални профили и гипсокартонови листове. Мокрото строителство служи и като един вид изправяне на помещения след грубото основно строителство на недвижимите имоти. Тук е важно да подчертаем, че за идеалното изправяне на стените обработването с мазилки или монтажът на гипсокартонови конструкции в повечето случаи не е достатъчно, на помощ за идеалната вертикална нивелация идва на помощ финишно шпакловане, но за това по-късно. 

Довършителните ремонтни дейности

След като сме положили основата, чрез полагане на подови замазки, измазали сме стените със смеси за мазилки, монтирали сме гипсокартона ( с или без изолационни материали в конструкцията), направили сме обръщане на прозорците и вратите там където е нужно, направили сме нужните зидарии и промяна на геометрията в имота, монтирали сме окачени тавани с гипсокартон идва ред на последните ремонтни процедури – т.нар довършителни ремонтни процеси, които придават крайният вид на помещенията. Това може да бъде постигнато чрез десетки начина, но ние ще се спрем на най-използваните и комерсиални варианти.

Шпакловане. Шпакловането се извършва с цел да се получат идеално гладки и изправени стени, върху които може да се нанесе и изпраният цвят чрез боя или накакъв друг тип облизовъчен материал като тапети, декоративни мазилки или стенни панели за декорация. 

Лепене на плочки за под и стени. Без значение дали става въпрос за определен вид подови и стенни настилки като фаянс, теракот, гранит и др., важното е че монтажът на този вид облицовки ще придаде визуален, довършен вид на помещенията или банята Ви.

Монтаж на кухня. Всеки сам избира дали да предпочете дизайнерска и стилна кухня по поръчка с индивидуален проект или ще предповечете вграждането на готова кухня, която само трябва да се закупи от магазина и сглоби.

Монтаж на осветление;

Монтаж на мебели за вграждане;

В обобщение специално за случаите при основен ремонт след ново строителство ще направим една обща картинка каква е последователността за извършването на този тип ремонт. 

На първо място се проектират и изграждат ВиК и Ел. инсталациите, които дават началото на всеки строителен ремонт от 0-до ключ. Следващият етап са грубите строителни ремонтни дейности – зидариите, мокрото и сухо строителство. Основните елементи при този вид груб ремонт са мазилките, замазките и гипсокартоновите конструкции. След тях идват довършителните ремонти, продаващи крайната визия на недвижимият имот за вътрешният интериор. Довършителните ремонти включват – шпакловки и боя, лепене на тапети, монтаж на декоративни облицовки, лепене на плочки, лепене и монтаж на первази, монтаж на всякакъв тип елементи от интериора ( без да задълбаваме в подробно изброяване ).

Етапи и влагане на материали при основен ремонт на старо жилище

До сега влязохме в конкретни детайли как в повечето случаи протича един строителен, вътрешен ремонт от 0-до ключ в недвижим имот след ново строителство. В следващите редове ще изброим и етапите, които се следват за извърването на козметичен ( реновиране по нов дизайн) основен ремонт на стар имот, които етапи не се различат съществено от гореспоменатите, освен с няколко изключения.

Къртачни дейности и демонтажи. Къртенето и остстраняването на всичко ненужно и овехтяло е основен приоритет при този вид ремонти, защото чрез отстраняването на всичко старо и похабено се дава чиста основа за полагане на нови и пресни материали. Целта е да се остранят старите повърхности като плочките в банята и пода, облицовки по стени, ако се налага и корекции в подовите замазки също, поради монтаж на нови сифони и промяна на наклоните. В случаите, когато мазилките по стените или гипсокартона са здрави и не нарушени те не се отстраняват. Добре е Вашите майстори да направят обстоен анализ чрез различни методи за проверка на състоянието на тези повърхности, за да се прецени дали е нужно те да бъдат заменени с нови. Наприме след премахване на старите плочки и лепило в банята мазилката е добра то тя не се отстранява. В общи лини трябва да сте наясно, че когато се прави основен ремонт на старо жилище основният приоритет е помещението да бъде изчистено до бетон и тухла (  не се налага къртенето на пода, освен в случаи на корекции ), но само тогава, когато тези основи върху, които ще се наслагват довършителните материали не са в добро състояние. Същото важи и за ел. и вик инсталации в случаите, при които няма нужда от подмяната им. Важно е да вметнем, че би било добре електроинсталацията да бъде подменена, когато тя е двужилна, това ще рече само с два проводника, без трети, който се явява заземителен. За всеки случай е добре да се обърнете към електротехник, който да Ви даде правилният съвет, но в повечето случаи е най-удачно, а и от гледна точка на безопасността и сигурността Вашата ел. инсталация да бъде подменена с инсталация по новите стандарти ( 3 жила, допълнителен заземителен проводник ). 

Имало е случаи, при които нашият екип се е намесвал за подмяна на неправилно изградена електроинсталация, при която се наложи нейната преработка и подмяна на определени очастъци с нови елементи. 

Ремонт и подмяна на Електро и ВиК мрежите

В по-горните редове подчертахме, че след диагностика и преценка от специалисти за текущото състояние на тези важни инсталации е добре да решите дали е удачно и наложително те да бъдат подменени с ново оборудване. При ВиК инсталациите, при положение, че преди години старите им метални тръби, щрангове и съединения са били сменени с новите полиетиленови ( pvc ) материали и самата структура и логика на самата инсталация са правилни и не се диагностицират течове то тя няма за какво да бъде ремонтирана и подменяна, разбира се ако не се налага просто някакво леко коригиране според новият проект. Ако обаче си имате работа с непрофесионално изграждане от неопителн водопроводчик е най-добре да бъдат направени корекции. Във всички случаи обаче ако ВиК-то е много старо ( с металните ) тръби тя трябва да бъде подменена изцяло ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, в противен случай това ще е предпоствка за сигурни ВиК проблеми в близките няколко години. Същото се отнася и за електроинсталацията, която също би било да бъде заменена. При ситуация, при която по преценка на електро специалист след диагностика с необходимата апаратура се установи, че Вашата ел. мрежа е правилно конструирана и ще Ви служи верно още дълги години, то не би се наложило нейната подмяна. Но ако една от причините е добра двужилна инсталация или зле конструирана трижилна инсталация на всяка цена помислете за някаква промяна. Нашите съвети са изцяло професионални и на много добро ниво и разчитайки на нас Вие ще получите изключително точни и компетентни мнения от опитни специалисти, които съвети и насоки със сигурност ще Ви спестят много главоболия за напред. Ние си служим с модерна и точна апаратура и скенери, с чиято помощ извършваме прецизна диагностика за състоянието и правилната работа на ВИК и Ел инсталациите. За извършването на един основен ремонт на недвижим имот е изключително полезно да се извърши конкретна и точна диагностика от специализирана техник и опитни майстори, които ще направят така, че всякаквъ тип бъдещи проблеми да бъдат сведени до минимум. 

Преценка за състоянието на основите

Идва ред да напише и няколко реда за това какво да се педприеме ако основите са здрави или похабени. На първо място се спираме на повърхностите в баня разбира се след отстраняване на старите плочки и лепило. По правило мазилката в една баня е от тип вароциментова, която по състав е ронлива. При допир здравата вароциментова мазилка е грапава и леко ронеща се, без от нея да се отделят големи очастъци. Ако при натискане на мазилката от нея се ронят големи парчета, това не значи, че мазилката не е добра. Това е така защото преди много години такъв тип мазилки са се правили от чист гипс и цимент разбърквани с вода, а в днешно време в модерните мазилки в 25-те килограмови чували присъстват други съставки. Ако на вид мазилката е с множесто пукнатини, които при допир се мърдат то тези участъци трябва да бъдат отстранени. По преценка на майстора, на когото сте доверили ремонтът на банята си се решава какво да се предприеме – отстранвяване на цялата мазилка или само на определени участъци. И в двата случая основата под мазилката или директно върху цялата останала мазилка се нанася обилно дълбокопроникващ грунд, който след изсъхване ще направи тази основа здрава, обезпрашена и неронлива, за да бъде следващият нанесен слой добре прилепнал. Следващият слой след старата мазилка е новата вароциментова мазилка. Тя трябва да бъде нанесена равномерно с дебелина минимум 3мм. Новата мазилка в никакъв случай няма да изправи идеално това помещение, а ще създаде здрава основа за следващите слоеве за стените в банята.

Подова замзка в банята. Полагане на замазка при ремонт на баня след отстраняването на старите плочки от пода служи както за създаване на нужният наклон към сифона, така и за постигане на равна повърхност, която ще улесни полагането на следващият слой. Преди него задължително старата повърхност се шприцоева обилно с вода или се намазва обилно с дълбокопроникващ грунд. Дебелината на подовата замазка не трябва да е под 0.5 см, защото това няма да я направи здрава. За подовите замазки в банята се използва цимент, който се разбърква с вода до постигане на хомогенна и еднородна смес. За заглаждането на замазката се използват мастар и нивелир, с чиято помощ се придават и нижните наклони за оттичането на водата към сифона. 

Следващият слой, който се нанася е дълбокопроникващ грунд и хидроизолация, като грунда не е задължителен, но е добре да бъде използван след замазката. При ремонт на баня няма как да се подмине нанасянето на хидроизолационни материали, които ще запечатат помещението като пашкул и няма да позволят проникването на влага в съседните довърхности зад банята. Разбира се за всички тези процеси, които изброяваме е нужно определено технологично време за изсъхване, за подовата замазка минимумът е 3-7 дни в зависомост от сезона, а за останалите пластове около 24-48 часа, отнов в зависомост от сезона и температурата и влажността на помещението. След като хидроизолационните материали са изсъхнали обикновено 48-72 часа идва ред за лепенето на плочки. Това е най-трудната част от всеки ремонт на баня, защото това е специфична и пипкава работа и второ е важно по какъв начин и в какъв ред се лепят плочки, защото по проект може да си имаме работа с лепене на няколко вида плочки. Също от значение е големината на плочките и вида на сифона. 

Влагоустойчив гипсокартон при ремонт на баня

Гипсокартон в баня се използва в няколко случая. В първият случай той служи за изправяне на стените, промяна геометрията, преградна стена и обличане на тръби и душ системи. Второ – изграждане на окачен таван и трето допълнителна хидроизолационност на помещението. Ние препоръчваме използването на гипсокартон при ремонт на баня само в случаите за направа на окачен таван и обличане на тръби и душ системи. За нас по-добрият вариант при положение, че помещението е с прави ъгли е вместо гипсокартонът да се използват само вароциментова мазилка, тъй като те са по здрави и по-надеждни. Това разбира се не трябва да Ви отказава от употребата на гипсокартон в банята, защото както има недостатъци, така и има преимущества.

Основите в сухите помещения

Под сухи помещения се има предвид всичко без банята, тоалетната и откритите балкони. Основата при тях трябва отното да бъде здрава и добре нивелирана особено там, където ще се реди ламинат или масив. Това се постига чрез полагането на саморазливни замазки или изправянето става чрез лепенето на плочките под нивел, като вторият вариант се използва само, когато кривината е минимална под 0.2мм. Стените в сухите помещения по правили се изправят до 0.2мм чрез нанасяне на гипсоциментови сухи мазилки или чрез конструкции с гипсокартон. Изправянето с мазилка няма да е перфектно ( само при минимални кривини ), а с гипсокартона ще се постигне по-добър ефект, но квадратурата на помещението, макар и минимално ще се намали с по 5-6 сантиметра от всяка страна. 
Постигане на идеална гладкост чрез шпакловане. За да се радваме на идеална гладки и прави стени се нанасят 2-3 ръце гипсова швакловка. Първата ръка винаги трябва да е с най-голяма дебелина и по-мек материал като течна полимерна шпакловка Q1-Q2 или със суха смес на гипсова основа разбъркана с вода. Първият слой е най-дебел, за да обере най-големите неравности следван от втори и дови трети по тънки довършителни слоеве. След като шпакловакта е изсъхнала е шкури с жираф, ръчен шлайф или най-неприятният вариант със шкурка на ръка. Целта е постигане на колкото е възможно по-гладка повърхност. След завърване на шкуренето повърхноста се обезпрашава със суха кърпа и задължително след това се минава с грунд.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *